Nieuws

28.07.2012

Failliete gastouderbureaus laten gastouders opdraaien voor verdwenen kinderopvangtoeslag

Vorige week werd bekend dat twee grote landelijke gastouderbureaus failliet zijn verklaard door de Rechtbank in Amsterdam. Op donderdag 19 juli verscheen op de websites van beide bureaus een bericht dat surseance van betaling was aangevraagd bij de Rechtbank in Amsterdam. Een week lang was er voor de 1500 ouders, die via Flexmoeders of MrNosey hun kinderopvang hadden geregeld onduidelijkheid.

De VGOB, VerenigingGastOuderBranche werd overstroomd met vragen van gastouders, die zich afvroegen of zij hun opvangvergoeding over de maand juli nog wel zouden ontvangen. De ouders die de maandelijkse kinderopvangtoeslag naar deze bureaus hadden laten overmaken door de belastingdienst maakten zich zorgen over de kinderopvangtoeslag over de maanden juli en augustus die reeds door de belastingdienst betaald was aan de failliete bureaus.

Al snel verscheen op de websites van Flexmoeders en MrNosey het bericht dat een  groot landelijk gastouderbureau, Via Viela, de lopende contracten over zou gaan nemen. Maar de vraag 'is mijn geld verdwenen in de failliete boedel van Flexmoeders of MrNosey?' bleef onbeantwoord.

Op aandringen van de VGOB  heeft RTL nieuws, die vrijdag 27 juli een kort nieuwsitem wijdde aan het faillissement, contact gezocht met de failliete bureaus. Tot onze verrassing stond vlak voor de uitzending een bericht op de website van Flexmoeders waarin een oplossing wordt voorgesteld  voor de ouders.

Ouders kunnen over de maand juli de gastoudervergoeding laten uitbetalen door Via Viela, hiervoor heeft de Rechter Commissaris toestemming gegeven. Dit om te voorkomen dat de betaalde factuur over de maand juli in de failliete boedels verdwijnt van Flexmoeders en MrNosey. Een mogelijke zekerheid voor ouders, maar hiermee zijn de ruim 1800 gastouders van de bureaus het  kind van de rekening.

Op de website van Flexmoeders staat:  “Ouders die de kinderopvangtoeslag rechtstreeks hebben laten storten op het rekeningnummer van Flexmoeders.nl ontvangen zoals gewoonlijk een ‘netto-factuur’. Ouders dienen dat bedrag op deze factuur over te maken, maar de gastouder ontvangt in dat geval slechts een deel van haar volledige factuur. Het deel van de kinderopvangtoeslag is helaas in de failliete boedel terecht gekomen. Onderling kunt u wellicht afspraken maken hoe dit op te lossen. Zie meer informatie onder het kopje ‘claims’ in dit bericht”.

Deze ouders zijn hun kinderopvangtoeslag niet kwijt, maar het is de gastouder die de rekening betaalt voor de verdwenen kinderopvangtoeslag. Stel, de gastouder heeft recht op opvangvergoeding van € 700. De bureaukosten bedragen € 65,-. Totale factuur € 765,-. Door belastingdienst overgemaakte kinderopvangtoeslag: € 500. Gastouder krijgt slechts uitbetaald van haar € 700: € 700 minus € 500 minus € 65 = € 135.

Kortom, de gastouder draait op voor de verdwenen kinderopvangtoeslag en Flexmoeders en MrNosey hebben op deze manier hun bureaukosten over de maand juli veilig gesteld.

De Vereniging GastOuderBranche is van mening dat je zo niet met je gastouders om kunt gaan en waarschuwt gastouders niet in deze valkuil te stappen. Stap zo snel mogelijk met de ouders naar een ander gastouderbureau. Kies dit keer voor een betrouwbaar, veilig en goed gastouderbureau en niet direct voor het goedkoopste bureau. Zoek het inspectierapport op van het gastouderbureau in het Landelijk Register Kinderopvang en lees het. Kijk of het gastouderbureau een handhaving heeft; handhaving betekent: gastouderbureau voldoet niet. De VGOB adviseert om niet in zee te gaan met gastouderbureaus met handhaving om herhaling van zaken te voorkomen. Wie snel wil weten welke bureaus geen handhaving hebben, kan kijken op de site van www.vgob.nl bij aangesloten leden.

 

Terug

Laatste nieuws

01.04
2020

Verlening maatregelen omtrent corona

De Rijksoverheid heeft op dinsdag 31 maart aangegeven dat de huidige maatregelen verlengd gaan worden ...

Lees meer

25.03
2020

Aangepaste Q&A

Hier ...

Lees meer

24.03
2020

Uitwerking compensatie eigen bijdragen ouders

Speciale aandacht voor gastouderopvang in de uitwerking van de compensatie eigen bijdragen ...

Lees meer

Meer nieuws

 

Follow VGOB on Twitter